Kokemuksia tuotantoluokan käytöstä lukuvuonna 2010-2011

Tuotantoluokan laitteisto kasattiin Ylä-Savon ammattiopiston Peltosalmen yksikköön vuoden 2010 keväällä. Käyttöönottokoulutuksen saimme Isoverstaalta 2010-2011 lukuvuoden alussa. Tuotantoluokan sijainti tuo luokan käyttöön lisähaasteita, sillä Peltosalmen yksikkö sijaitsee 9 km matkan päässä meidän pääkoulusta. Lisäksi luokkahuone, jossa laitteet sijaitsevat on myös tehokkaassa käytössä ja haasteita tuo vapaan ajan löytäminen luokkatilaan.

Ensimmäisen koulutuksen tuotantoluokan käytöstä saimme tehtyä henkilökunnalle vasta vuoden 2010 lopussa, joten tuotantoluokan käyttö on vasta alkutekijöissään. Ensimmäiseen koulutukseen osallistuivat Atto-aineiden opettajat, heille laitteisto oli uusi ja ihmeellinen, mutta laitteiden paljoutta ei kumminkaan suuremmin säikähdetty, vaan he tutustuivat innokkaasti uusiin laitteisiin ja ohjelmiin.

Atto-aineiden opettajat näkivät samanaikaisopetuksen ammattiopistossa suurena haasteena, koska oppitunneilla opettajat neuvovat oppilaitaan useasti oppilaan vierestä ja tällainen opetustyyli tuo haasteita videoinnille. Totesimme kuitenkin, että samanaikaisopetuksella voitaisiin saada vähennettyä opettajien ”reissuamista” eri yksiköiden välillä. Esimerkiksi osa äidinkielen tunneista voitaisiin järjestää virtuaaliluokan kautta.

Opetusmateriaalin tuottaminen tuotantoluokan avulla nähtiin yllättävän helpoksi. Kokeilimme tehdä pienryhmissä lyhyitä videointeja ja siinäpä jokainen pääsi tutustumaan hieman ohjelmiin ja kameroiden hallintoihin. Totesimme, että oppilaiden opinnäytetöitä olisi hyvä esitellä tuotantoluokassa ja tallentaa ne samalla, näin saataisiin hyvää materiaalia, jotka voisimme laittaa oppilaiden hyötykäyttöön.

Ensimmäinen videotallenne tehtiin yhdessä media- ja sisustusalan oppilaiden kanssa. Sisustajat tekivät videon projisoinnista, jossa itse työosuus kuvattiin media-alan videolaitteilla ja tuotantoluokassa nauhoitettiin teoriaosuus. Videopätkät liitettiin yhteen Windows Moviemakerillä ja siirrettiin tämän jälkeen isoarkistoon. Mielestämme onnistuimme kohtuullisen hyvin ensimmäisen videon teossa. Huomasimme, että hyvä käsikirjoitus helpottaa hommia huomattavasti. Videon teossa oli ongelmia äänenlaadun kanssa. Videoon tuli paljon kohinaa ja äänenvoimakkuuden taso oli alhainen, tähän ongelmaan täytyy meidän paneutua kun aika sen sallii.

Toinen tuotantoluokan käyttökoulutus on tulossa maaliskuussa ja siitä edespäin koulutan halukkaita joko henkilökohtaisesti tai muutaman hengen ryhmissä. Kokemuksia tuotantoluokasta on vielä vähän, mutta toivottavasti porukka innostuu ja kokemuksia tulee lisää.

Terveisin,
Antti Korolainen
Ylä-Savon ammattiopisto
www.ysao.fi