Pienin askelin Savonlinnassa
Helmikuu 2011 (2010 koulutus)

Meillä on tuotantoluokka ollut jo hyvän aikaa odottamassa, mutta hyvin vähällä käytöllä. Tärkein syy siihen on, että ehkä toisin kuin olisi odottanut, lähiseudun lukioiden välille ei ole syntynyt yhteistyötä esimerkiksi jaettujen kurssien muodossa. Savonlinnan Lyseon ja Taidelukion kasvava yhteistyö toimii alle puolen kilometrin välimatkan vuoksi ihan apostolin kyydillä. Samoin Lyseon ja Samin (ammatti-instituutti) yhteistyö on lähiopetusta. Teknisenä ongelmana luokassa on ollut erittäin pitkä viive, joka on haitannut reaaliaikaista yhteyttä. Todennäköisesti ongelma on BLC:n palomuureissa, sillä kaistan pitäisi kyllä riittää.

Itse olen kuitenkin yrittänyt näin teoriassa paneutua välineen kautta opettamiseen ja uskon, että opitusta on hyötyä lähiopetukseenkin. Tarkoituksena on toki saada tuotantoluokka ainakin koekäyttöön ja kollegat koulutukseen kevätlukukauden aikana. Tämä on etukäteen annettu uudenvuoden lupaus! Toki muutamat kollegat ovat jo osallistuneet tuotantoluokan käyttäjäkoulutuksiin.

Kun selaan muistiinpanojani tämän koulutuksen ajalta, huomaan, että asiaa on tullut valtavasti ja että olisin hyötynyt siitä enemmän, jos olisin saman tien ottanut opit käyttöön. Joka tapauksessa päässäni muhii ideoita esim. seuraavista asioista:
- opiskelijoiden saattaminen aktiivisempaan yhteistyöhön keskenään (ja mitä tehdään niiden opiskelijoiden kanssa, jotka kieltäytyvät yhteistyöstä muiden kanssa - lähes jokaisessa ryhmässä on ainakin yksi tällainen)
- ohjauksen kehittäminen: esimerkiksi kurssin aikana annettujen tehtävien aktiivisempi ohjaus
- tarkkaavaisuus tekijänoikeusasioissa
- eri välineiden käytön luova yhdistäminen esimerkiksi keskustelun virittämiseksi; tästä asiasta havaintonani on, että opiskelijat menevät erilliseen yhteisöön tai palveluun (Ning tai wiki), jos heidät pakotetaan, mutta eivät erityisen oma-aloitteisesti, siksi olisi houkuttelevaa käyttää palveluja, joissa he jo ovat, esim. Facebookia; toisaalta FB ei ole ongelmaton http://www.digitoday.fi/tietoturva/2011/01/18/naista-asioista-facebook-vaikenee/2011737/66
- opetushallituksen ohjeistus on varovaisen järkevää, mutta mitä voi ylipäätänsä tehdä, jos sitä noudattaa? http://edu.fi/materiaaleja_ja_tyotapoja/tvt_opetuksessa/sosiaalisen_median_kayttoehdot_opetuksessa/ota_nama_asiat_huomioon
- millä tavoin tallennuksilla voisi auttaa lukihäiriöisiä (yms.) opiskelijoita?

Tarkoitukseni on aloittaa tuotantoluokan käyttö lyhyillä tallennuksilla, lähinnä tietoiskuilla ja tehtävänannoilla, jolloin vuorovaikutukseen liittyvistä haasteet eivät ole kovin suuria. Siitä etenen sitten vaativampiin asioihin. Pahoittelen tarinani epämääräisyyttä ja kiitän kaikkia, niin kouluttajia kuin koulutukseen osallistujia, joilta olen saanut ajateltavaa ja hyviä ideoita sekä koulutuksen aikana että tarinoiden välityksellä.

Virpi Loikkanen