9.12.2011 Savonlinnassa

Heidi Lehtosaari
Savonlinnan aikuislukio
heidi.lehtosaari@savonlinna.fi
Äikkää, suomea (S2), espanjaa – luokassa ja Moodlessa


Uusi yritys – innostuksen toinen aalto

Olen aina pitänyt uusista haasteista. Siispä kolme vuotta sitten, kun minut valittiin Kuopion aikuislukiossa virtuaaliluokkatiimiin, olin innokkaana aloittamassa uusia kokeiluja. Saimme tiimiparini kanssa pikaisen koulutuksen virtuaaliluokan saloihin ja sen jälkeen olimmekin omillamme. Tehtävämme oli opettaa muille opettajille virtuaaliluokan käyttöä. Ajatus oli absurdi, sillä en oikein itsekään ymmärtänyt, mistä oli kysymys. Pähkäilin itsekseni ja tiimiparini kanssa, mitä virtuaaliluokassa voisi oikein tehdä. Päätin aloittaa helpoimmasta: loin itselleni wirecast-profiilin ja sen jälkeen opetin muillekin, miten profiilin voi tehdä ja miten sitä voi muokata. Olin tyytyväinen: olin saanut jotain aikaiseksi.

Varsinainen virtuaaliopetus ei ollut koulussamme ajankohtaista eikä oppituntien tallentaminenkaan houkutellut. Ainut asia, joka tuntui järkevältä, oli lyhyiden talenteiden tekeminen Moodle-kursseille. Siispä tallenteita suunnittelemaan.

Sitten alkoivat vaikeudet. Jos sain tallenteelle onnistuneesti kuvan, ei ainakaan ääni kuulunut. Useiden epäonnistuneiden tallennusyritysten jälkeen jo astuminen tallenneluokaan tuntui vastenmieliseltä. Lopulta päätin luovuttaa. Olihan minulla jo Moodle, mihin minä wirecastia tarvitsisinkaan.

Päätin siis jatkaa Moodlen kehittämistä ilman videotallenteita. Kävin ISOverstaan koulutuksissa ja kokeilin kollegoiltani saamiani vinkkejä käytännössä. Kielten opettajana halusin kehittää kurssejani kommunikatiivisemmiksi. Niinpä innostuin erityisesti erilaisista äänisovellutuksista. Lisäsin espanjan verkkokursseilleni voicethreadilla
http://voicethread.com/#q.b274565.i1442138ja voxopopilla
http://www.voxopop.com/group/94596136-a1b6-4c7c-92c3-12da51f23434 tehtyjä harjoituksia. Jo aikaisemmin olin tehnyt videoita kuvaamalla videokameralla ja vienyt videoita sekä Powerpointiin että HotPotatoes-ohjelmaan.
Myös Youtubea


ja Teachertubea olin hyödyntänyt . Esimerkiksi espanjan toisella verkkokurssilla on jokaiselle opiskeluviikolle oma musiikkivideo, jota opiskelijat kommentoivat – tietysti espanjaksi – suoraan Youtubeen. Audacityllä olen tehnyt paljon äänityksiä sekä itse että opiskelijoiden kanssa ja olen lisännyt tekemämme tuotokset Moodleen kuunteluharjoituksiksi. Viime keväänä olin kieltenopettajille tarkoitetussa koulutuksessa, josta sain taas uusia vinkkejä. Opin muun muassa liittämään Moodleen widgettejäja innostuin tosi helposta ääniohjelmasta vocaroosta http://vocaroo.com/.

Muutettuani puolitoista vuotta sitten Savonlinnaan päätin antaa virtuaaliuokalle toisen mahdollisuuden. Koska Matti innostui ajatuksesta lähteä Kuopioon virtuaalikouluttajakoulutukseen, pitihän minunkin. Kaikki Kuopion opit olin ehtinyt unohtaa, mutta onneksi koulutuksen ensimmäisen tapaamisen aluksi kävimme läpi tarvittavaa tekniikkaa.

Alku ei kuitenkaan Savonlinnassakaan ollut täysin ongelmaton, enkä ensimmäisen kevään aikana saanut yhtään tallennetta tehtyä. Tällä kertaa en halunnut luovuttaa. Onneksi saimme Harrin kesäloman kynnyksellä Savonlinnaan ratkaisemaan tekniikkapulmat.

Syksyllä 2011 oli sitten aika panna töpinäksi. Vihdoin tekniikka toimi niin kuin olisi pitänyt toimia jo kolme vuotta sitten. Innostuin tekemään opetustuokiotallenteita. Tavoitteenani oli tehdä espanjan Moodle-kursseille opetustallenteet kaikista vaikeiksi osoittautuneista kielioppiasioista. Tähän mennessä olen saanut tehtyä opetustallenteita espanjan kolmelle ensimmäiselle kurssille. Videotallenteista on hyötyä verkkokurssilaisille, kun he opiskelevat uutta kielioppiasiaa, mutta myös lähiopiskelijani olivat tyytyväisiä siitä, että he voivat kerrata Moodlessa vaikeita asioita katsomalla opetustallenteita.

Tutustuttuani syksyllä espanjalaiseen Ceciliaan sain idean. Halusin hyödyntää natiivia videotallenteiden teossa. Cecilia suostui pitämään pienen esityksen Espanjasta ja antoi luvan ottaa esityksen videolle. Tämän videon vein sitten Moodle-kurssin keskustelufoorumille keskustelun viritysvideoksi. Yhdellä espanjan oppitunnilla taas annoin opiskelijoille kotitehtäväksi tehdä haastattelukysymyksiä ja seuraavalla tunnilla yksi opiskelija haastatteli Ceciliaa ja nauhoitimme haastattelun. Tästä sain hyvää materiaalia yhteen Moodle-kurssin oppimistehtävään. Ensi keväällä toinenkin espanjan ryhmäni pääsee haastattelemaan Ceciliaa - ja tietysti tallennamme haastattelun myös verkko-opiskelijoideni nähtäväksi!

Videotallenteiden teko tuntuu mielekkäältä ja niitä aion tehdä jatkossakin. Olen myös alkanut opettaa koulumme toisille opettajille videotallenteiden tekoa. Kun aloitin koulutuksen, ajattelin, ettei minulla ole mitään tarvetta oppiakaan muuta kuin tallenteiden tekoa, sillä varsinaista virtuaaliopetusta meillä ei ole eikä siihen ole ollut tarvetta. Niin, niin minä siis luulin… Tällä viikolla kuitenkin eräs espanjan opiskelijani kertoi, että on lähdössä Espanjaan lopputalveksi mutta haluaisi suorittaa vielä espanjan kahdeksannen kurssin. Hän toivoi, että voisi ottaa osaa oppitunneille esimerkiksi skypen välityksellä. Mutta meillähän on virtuaaliluokka! Nyt minulla on siis aito tarve oppia käyttämään virtuaaliluokkaa ja antamaan virtuaaliopetusta. Haluan ehdottomasti ottaa tämän haasteen vastaan ja kokeilla virtuaaliopetusta. Tähän tarvitsen vielä kokeneemmilta kollegoiltani vinkkejä. Onneksi meillä on vielä yksi koulutusäivä maanantaina :).24.2.2012 Savonlinnassa
Matti Korhonen
Savonlinnan aikuislukio
matti.korhonen@savonlinna.fi


Siitä on jo vuosia monia kun ensi kertaa olin virtuaaliopetukseen liittyvässä koulutuksessa. Toki heti putosin kärryiltä kuinka esimerkiksi tallenne käytännössä tehdään. Mielenkiintoni kohdistui enemmänkin pedagogiseen puoleen. Siis katselin mitä tällaisella järjestelmällä yleensä muut ovat saaneet aikaiseksi, ja sopisiko se jotenkin minun opetustyyliini. Pieneen päähäni ei mahtunut kerralla alkuunkaan sanat oppituntitallenne, samanaikaisopetus, isoarkisto, virtuaaliope, karvalakkimalli, wirecast,… Mutta jokin jäi kaivelemaan, pari vuotta sitä kesti. Nyt voin sanoa että onneksi jäi, siis kaivelemaan.

Syksyllä 2010, taisi olla verstastukipäivillä klassikalla, näin videon, jossa dokumenttikameran päällä joku laski pitkän matematiikan tehtävää, ja samalla selitti. Muuta siinä ei sitten näkynytkään. Seurasin esitystä lumoutuneena. Väliin taisin mutista itsekseni että ei noin, ei sitä ensikertalainen tuosta tajua. Ja valmistahan siitä toki tuli. Silloin tiesin, että tällaisia tallenteita teen vielä itsekin. Niistä on ihan oikeasti apua oppimisessa. Siispä kävin nelipäiväisen virtuaaliluokkakoulutuksen Kuopiossa viime vuonna. Ja mukaan pääsin kun Harri ja Timo olivat niin kovahermoisia neuvomaan tekniikkaa, minulla selvä visio opettajana.
Tässä viimeisen koulutuksen (joulukuussa 2012) jälkeen Savonlinnaan on saatu uusin versio wirecast4 ja virtuaaliope2, ja ne myös toimivat. Savonlinnassa ei onneksi ole ollut sellaisia salaperäisiä ongelmia äänen tai kuvan kanssa. Käyttäjän taitamattomuutta sitäkin enemmän, mutta onneksi nopea tuki Kuopion suunnalla.

Lyhyet tallenteet, noin 5 minuuttia, tiukasti rajatusta aiheesta ovat lemppareitani. Esimerkiksi 1. asteen yhtälön ratkaiseminen, prosenttilaskujen periaatteet, kurssin esittely, Newtonin lait, laskimen käytön niksejä, moodlekurssin tehokasta käyttöä, jne. Ihmeitä saa aikaan dokukameralla, PC:llä ja itsekin voi olla varovasti kuvassa vaikka kattokameralla. Itse asiassa tallenteen teko on sukkelaa, ainakin kun on sen ennalta hyvin suunnitellut. Ja samaa tallennetta voi käyttää mahdollisesti usealla kurssilla. Hyvä tallenne lähiopetuksessa on vallan mainio. Tämän vuoden puolella yritin väsyneenä neuvoa vaillinaisen toisen asteen yhtälön ratkaisemista liitu-leuka-taulu-metodilla. Ja kuulin hyvän neuvon: Laita se video pyörimään. Siitä oppii paremmin kun olet siinä niin keskittynyt. Neuvo sitten meille muutama kirjan lasku, jahka olet vähän aikaa huilannut!

Savonlinnassa on vain yksi tuotantoluokka. Ja se on valtaosin muussa opetuskäytössä. Siksi samanaikaisopetus tai oppituntitallenteet ovat jääneet kokeilun asteelle, ja kyllä kokeilut ovat onnistuneet.

Tarkoitukseni on tässä keväällä saada kaikille kursseilleni 1-5 tallennetta, ihan tarpeen mukaan. Koska samaa tallennetta voin käyttää mahdollisesti usealla kurssilla, ja kursseja tarjonnassa on 30, niin kokonaismäärä voisi olla 30x3 = 100 videota. Ja tämä kaikki ihan opiskelijoiden toiveista lähtemällä.

Matti Korhonen