16.2.2011

Kouluumme Pieksämäen lukioon saatiin yksi virtuaaliluokka noin vuosi sitten. Porttien avaaminen ja asettelu ja laitteiston toiminaan saaminen kesti asintuntijoilta vain noin puoli vuotta ja viime syksynä laitteisto oli jo käytössä. Olen toiminut lukiossamme virtuaalitukena kuluvan lukuvuoden ja olen perehtyttänyt kaikki opettajat laitteiston toimintaan. Aineryhmittäin opettajat ovat myös tehneet oman tallenteensa.

ISOverstaan tekninen tuki on neuvonut hienosti ja olen saanut sieltä useimmiten heti apua ja neuvoja. Oppilaat ovat suhtautuneet virtuaaliopetustilanteisiin hienosti. Ainoa ongelma on se, että kun pyysimme oppilailta lupia nauhotteiden tekoon eli siihen voiko oppilaat näkyä tai kuulua nauhoitteilla, niin huomattava osa epäsi luvat! Mitä tehdään - laitetaanko näille oppilaille säkki päähän ja käsketään olla hiljaa luokan perällä - mitenhän muualla on tehty?

Ongelmina laitteistopuolella lukiossamme on se, että dataprojektorit on täysin susia (= lue heikkovalotehoisia!)! Ne on niin heikkovalotehoisia, että jotta kuva näkyisi, niin luokan on oltava pimeä ja silloin taas ei näe kirjoittaa! Tässä on varoittava esimerkki siitä, jos väärässä paikassa lähdetään säästämään muutamia euroja - verrataan tilanteeseen, jossa vaikka sähköasentajalle annetaan kuorimapihdit, jolla ei saa kuorta kaapelista ja sanotaan, että sitten vaikka 9 vuoden päästä voi olla rahaa hankkia ihan kunnolliset työkalut - odota vain kärsivällisesti - meillä tuossa ajassa menee läpi jo 3 ikäluokkaa! Dokumenttikamerat ovat myös talossamme aika kehnoja - useiden kuva värisee, niin ettei sitä kestä useinkaan katsoa ainakaan itse - mitenhän oppilaat? Älytauluista ei ole voinut edes haaveilla (ainostaan unissa)!

Sen olen huomannut, että kun tuota virtuaaliluokkalaitteistoa en useista pyynnöistäni, anomuksista ja perusteluistani huolimatta saanut omaan luokkaan, niin ei oikein tällaisissa aineissa kuin biologia ja maantiede tule sitten nähtyä sitä vaivaa, että lähtisi ensin neuvottelemaan milloin tuo virtuaaliluokka on vapaana. Puhumattakaan siitä, että veisi sinne kaikki havaintomateriaalit ja kuljettaisi tuntien jälkeen takaisin - muutenkin on nuo tauot lukiossamme supistettu vähiin! Näinollen itsellänikin on noiden oppituntitallenteiden teko jäänyt minimiin! Muuten olisin koemielessä voinut tallentaa vaikka kaikki kurssit kuluvana lukuvuonna! Erityistä hyötyä katsoisin, että tästä tallentamisesta olisi harjoitustehtävien ratkaisujen nauhoituksessa - kuten esimerkiksi risteytystehtävien tallentamisessa.

Tallenteiden käyttömahdollisuus olisi hyödyksi silloin, kun oppilas ei pääse tunnille sairauden tai lukujärjestysen päällekkäisyyksien takia. Opettaja voisi myös sijaistaa itseään tallenteella - tällöin tulee ongelmaksi se miten tämä korvataan opettajalle? Hän käyttää esim 3 tuntia ilta-aikaa (ylityötä, joka oikeissa töissä korvataan 2 tuntia 150 % palkalla ja yksi tunti 200 %:lla) siihen että tekee tallenteen ja sitten ei saa tästä mitään korvausta? Voisiko opettajalle maksaa tuon sijaiselta säästyneen rahan korvaukseksi, jos tekee tätä varten nauhoitteet?

Tallennustoiminnon kehittämistä toivoisin siten, että tallennuksen voisi pysäyttää välillä eikä aikaa tarvitsisi määritellä etukäteen.

Jotta virtuaaliopetus saataisiin Pieksämäen lukiossa ihan aikuisten oikeasti käyttöön, tulisi laitteistot jatkossa saada kaikkien niiden opettajien omiin luokkiin, jotka sitä haluavat hyödyntää - näin tämä ei missään nimessä toimi, mutta näin kokeiluvuonna tämä on varmaan ollut perusteltua - ainakin on huomattu se, ettei luokkaa kukaan käytä jos sen joutuu erikseen varaamaan ja siirtymään ja raahaamaan kaikki tavarat! Rahapuutteessa tästä voinee vain haaveilla kuten älytaulustakin - mutta on hyvä, että elämässä on tavoittelemisen arvoisia asioita! Yhteenvetona toteaisin, että meillä virtuaaliopetus jää virtuaalihaaveeksi siihen asti, kunnes saamme rahaa, jolla voisimme ostaa kunnon työvälineet lukiomme opetusalan ammattilaisille eikä tarvitse opettajiemme yrittää saada aikaan priimatulosta valotehottomilla (dataprojektorit) tai särisevillä (dokumenttikamerat) laitteilla tai laitteilla joita ei ole omassa luokassa ollenkaan! (virtuaaliopetuslaitteistot puuttuvat).

Toivotaan, että opetushallituksen tälle vuodelle lukioiden tietotekniikkavalmiuksien kehittämiseen ohjaamista miljoonista hieman ohjautuisi myös tänne meidän taloon ja tulisi noista haaveista totta!

Heikki Aspegren