VIRTUAALINEN LeLu

Tätä kirjoitelmaa on viritellyt eteenpäin Reima Rouvinen

Hieman taustaa

Olemme olleet ISOverkostossa ja ISOverstaassa mukana useita vuosia ja meillä on on ollut tuotantoluokka koulussamme jo ainakin kolme vuotta. Tuotantoluokkaa on käytetty tähän mennessä tuntitalletukseen pääasiassa sellaisilla kursseilla, joita suoritetaan myös itsenäisesti tai kurssille osallistuu urheiluakatemian opiskelijoita. Kaiken kaikkiaan kolmen vuoden aikana kursseja on tallennettu kymmenkunta ja tallentamiseen on osallistunut minun lisäkseni kaksi muuta opettajaa.

Suureelliset suunnitelmat syksyllä 2011

Rehtorimme kanssa virittelimme alkusyksystä seuraavanlaisen suunnitelman, jonka tavoitteena oli tuotantoluokan käytön lisääminen:
Pyydämme talven aikana ISOverstaasta kouluttajan alustamaan aihetta, jonka jälkeen minä annan vierihoitoa kaikille opettajille, joiden pääkoulu on lukiomme (rehtori + 9 opettajaa).

Lisäksi päätimme rehtorin kanssa kokeilla opettajainkokouksen toteuttamista virtuaaliluokan kautta.

22.2.2012. Tapahtunut tähän mennessä

Tammikuun lopussa Tolvasen Harri kävi lyhyesti esittelemässä ISOverstaan toimintoja - sovimme aiheiksi ISOaitta, ISOarkisto ja virtuaaliluokan käyttö sekä hieman tuntitalletuksesta Wirecastillä. Tilaisuus oli onnistunut, sillä
- ensinnäkin: opettajat olivat tyytyväisiä tilaisuuteen ja
- toiseksi: opettajissa heräsi selvästi kiinnostus tutustua tarkemmin esiteltyihin aiheisiin.

3. jakson jälkeinen opettajainkokous toteutettiin virtuaaliluokan kautta. Kokoukseen osallistui yksi opettaja virtuaalisesti ja muut olivat paikalla kokoustilassa. Virittelin kokoustilan etuosaan yhden kannettavan, jolla osallistuin kokoukseen virtuaaliluokan kautta niin, että kokouksessa mukana olleet opettajat näkivät, miltä virtuaalitila näytti netin kautta. Edellisellä viikolla harjoittelimme rehtorin kanssa virtuaaliluokan käyttöä n. puoli tuntia, mikä näköjääni riitti - kokous sujui ilman teknisiä ongelmia! Kokousta varten tein yhden sivun miniohjeen opettajia varten: Osallistuminen virtuaalikokoukseen ohje RR2012.doc

Jaksojen 4 ja 5 ajaksi virittelin varauslukujärjestyksen, josta opettajat voivat varata vierihoitoaikoja (etenkin tämä 4. jakso sopii tähän hyvin, sillä minulla on vähän kursseja ja tuotantoluokassa on paljon vapaita aikoja käytettävissä). Aloitamme ensin yhden tunnin tapaamisella ja sovimme sitten lisää tapaamisia niin paljon kuin tarvitaan kunkin opettajan kanssa. Tällä hetkellä varauslistassa on vasta pari varausta, eikä yhtään vierihoitosessiota ole vielä toteutettu opettajien kanssa.

ISOarkisto2:n testailuja:

Viime viikkojen aikana olen testaillut ISOarkisto2:a netin kautta, sillä kuvittelen, että siitä voisi tulevaisuudessa olla paljonkin hyötyä koulussamme. Joitain teknisiä ongelmia on vielä esiintynyt (joista olen viestitellyt Harrille).

Dokumenttikameralla tuotantoluokasta
KotikoneeltaTuotantoluokasta netin kautta kokeilemani tallennus dokumenttikameralta oli vielä aika huonotasoinen, joten tällä hetkellä voisin ajatella, että kotikoneelta voisi lähinnä kielissä hyödyntää opiskelijoiden kanssa tätä tallennusmahdollisuutta - kotoa etenkin headsetillä äänen ja kuvan laatu riittää esim. puheharjoituksen tallettamiseen.

(Tuotantoluokasta toki voi tehdä hyvälaatuisia talletuksia uudemmalla Wirecast 4:lla, mutta itseäni kiinnostaa nimenomaan netin kautta tallentaminen, sillä se on huomattavasti yksinkertaisempaa verrattuna Wirecastin käyttämiseen - sitä voisi ehkä joskus käyttää oppitunneilta pikkupätkien tallentamiseen tuotantoluokan jonkinlaisen kevytversion avulla..)

29.2.2012 Vierihoitokokemuksia

Olen pitänyt kahdelle kielten opettajalle ensimmäiset vierihoitotunnit, joissa olemme käyneet läpi seuraavia asioita:
- ISOaitan esittely, oman oppiaineen materiaalien etsiminen
- ISOarkiston esittely: esimerkkinä ISOverstaan virtuaalitietoiskut (joita pääsee katsomaan ilman salasanaa).
- Virtuaaliluokka: Virtuaaliluokan käyttäminen tuotantoluokasta ja osallituminen virtuaalitunnille omalta koneelta (virittelin kannettavan tuotantoluokkaan, joten pystyimme vaihtamaan aina välillä roolia)
- ISOarkisto2:n esittely näyttämällä omia kokeilutalletuksiani sekä oman video- ja ääninauhoituksen tekeminen (ei tosin talletettu kokeiluja) - tutustuttiin lyhyesti myös Virtuaaliope2:n kautta tallenteiden hallintaan

Tarkoitus on tutustua seuraavalla tunnilla Wirecastin (3.5 versio) käyttöön ja Virtuaaliope1:n avulla tallenteiden siirtämiseen. Luultavasti useimpien opettajien kanssa emme käytä tänä keväänä Wirecastin tai virtuaaliluokan kokeiluun enempää aikaa. Palaamme asiaan konkreettisemmin siinä vaiheessa, kun opettaja haluaa aloittaa tallenteiden tekemisen tai virtuaaliluokan käytön esim. omalla kurssillaan. Kaksi opettajaamme on siis tehnyt kursseistaan oppituntitallenteita jo aiempina vuosina - heidän kanssaan pidimme vierihoitopalavereita ehkä kolme tai neljä tuntia per opettaja tallenteiden tekemisen alkuvaiheissa.

Ajatuksena on siis saada mahdollisimman moni opettajistamme innostumaan ISOvertaan tarjoamista mahdollisuuksista ja sitä kautta löytämään tapoja hyödyntää niitä omassa opetuksessaan. Pari ideaa on syntynytkin jo kahden opettajan vierihoidon aikana.