Lukuvuosi 2008-2009


Ilomantsin lukioon saatiin tuotantoluokka (pieni max 16 opiskelijan tavallinen luokka) syksyllä 2008 ja ensimmäinen käyttökoulutus oli tammikuussa 2009. Koulutukseen osallistui meidän lisäksemme opettajia Lieksan lukiosta. Keväällä teimme ensimmäiset tallenteet ja harjoittelimme muutenkin luokan käyttöä. Alussa nauhoittaminen oli jännää sekä opiskelijoista että opettajista. Luokkaa käytettiin myös mm. musiikin esitelmien nauhoittamiseen, kun musiikinopettaja oli sairauslomalla. Näitä nauhoituksia ei siirretty ISOarkistoon, vaan opettaja katsoi nauhoitukset tuotantoluokassa.

Matematiikan oppitunnit muuttuivat nauhoittamisen myötä, koska opiskelijat eivät voineet enää laskea kotitehtäviä liitutauluille. Liitutaulut ovat kyllä edelleen olemassa, mutta toinen taulu on kameran kuvan ulkopuolella ja etuosassa olevalle taululle tehdyt tehtävät eivät näy nauhoituksessa riittävän hyvin. Oppitunnit tuntuivat alussa entistä tylsemmiltä, koska opiskelijoiden oman tuottamisen ilokin katosi. Nopeasti opittiin kuitenkin näkemään, että kotitehtävien tarkistaminen ja läpikäyminen opiskelijan vihkosta dokukameraa käyttäen on loppujen lopuksi hyvä, koska käsialat ovat yleensä vihkossa luettavampia ja tehtävät ovat kompaktissa koossa joten opettajan on ne helpompi siinä selittää. Taululle kirjoittettaessa jää monesti välivaiheita pois ja kaikki luokassa eivät näe niin hyvin taululle kun jonkun pää on edessä.

Fysiikan tuntien nauhoituksessa ongelmia tuli luokan pimeäksi saamisessa. Valo-opin työt eivät näkyneet nauhoituksissa, vaikka paikalla olevat opiskelijat näkivät ilmiöt. Tämä ongelma ratkesi kesän aikana hankituilla (mittatilaustyönä tehdyillä = erittäin hintavilla!) pimennysverhoilla. Lisäksi fysiikan työt pitäisi usein nähdä ja kuvata läheltä, joten kattokameran kuva on liian kaukaa. Esimerkiksi kynttilän liekin kuva varjostimella ei näy, jos ei sitä saa kuvattua tarkalla kameralla läheltä.

Ensimmäisenä keväänä meillä oli myös niin paljon teknisiä ongelmia mm. äänen ja tallenteiden siirron kanssa, joten on ihme, ettei lyöty hanskoja tiskiin heti kättelyssä!


Lukuvuosi 2009-2010


Syksy 2009 alkoi, yllätys yllätys, teknisillä ongelmilla. Äänet olivat hävinneet kesän aikana ja kaikki piuhat oli vedetty irti laitteista ja sitä sitten pähkäiltiin pari kuukautta. Kontattiin kahdestaan pitkin lattioita ja utelias apina -menetelmällä kokeiltiin mikä piuha sopisi mihinkin. Kaiken lisäksi lukiolla vaihtui atk-tuki ja alussa oli lievästi sanottuna hänen kanssaan sukset ristissä, koska hän irtisanoutui tuotantoluokan ylläpidosta. Itse asiassa emme edes puhuneet samaa kieltä (kaikilla suomi kuitenkin äidinkieli!!!). Onneksi oli Harri. Selvisi, että mikseri oli sökö. Harri lähetti uuden ja mukana kuvat "piuhoituksesta".

Lopulta kuitenkin homma alkoi toimia jotenkuten ja Tarja alkoi nauhoittaa pitkän matikan tunteja melko säännöllisesti kolmannesta jaksosta alkaen ja Satu fysiikkaa neljännessä jaksossa.

Tammikuussa aloitimme virtuaaliluokkakouluttajakoulutuksen (Satua kyllä piti hiukan huijata koulutuksen sisällöstä, mutta sain kuin sainkin hänet mukaan!! :) t. Tarja). Ensimmäisenä lähipäivänä saimme selvitettyä joitakin tuotantoluokan teknisiä ongelmia Harrin kanssa ja huhtikuun tapaamisella saimme sovittua, että Harri ja Timo tulevat paikan päälle Ilomantsiin. Vasta tämän vierailun jälkeen voimme sanoa, että ohjelmat ja laitteet alkoivat toimia niin kuin niiden pitääkin!!!! Ja vuosi oli jo taistelua takana ja edelleen oltiin täysillä mukana ;) Tästä vasta voi alkaa pedagoginen lähestyminen koko tuotantoluokkamaailmaan.

Keväällä ennen toista lähipäivää kävimme jo kouluttamassa Outokummun lukiolla muutamia opettajia tuotantoluokan käyttöön. Olimme vielä ihan vihreitä (ja sen kyllä huomasi), mutta saimme kuitenkin positiivista palautetta koulutuksesta :)


Lukuvuosi 2010-2011


Tarjan opettamat pitkän matematiikan kurssit on sijoitettu tuotantoluokkaan, joten hänellä on ollut mahdollisuus ja ehkä myös sen takia velvollisuus (kukaan ei ole sitä vaatinut!) nauhoittaa kaikki oppitunnit. Tästä nauhoittamisesta on jo tänä lukuvuonna tullut rutiinia ja opiskelijat ovat myös kiitettävästi nauhoitteita käyneet katsomassa, ainakin jos ovat olleet pois oppitunnilta.

Varsinkin abeja ollaan myös kannustettu kotitehtävien tarkistuksessa siihen, että he eivät kopioisi niitä tehtäviä, joita eivät ole itse osanneet, vaan seuraisivat, kun tehtävät selitetään dokumenttikameran alla. He voisivat sitten laskea tehtävän uudelleen kotona ja tarvittaessa voisivat katsoa selostuksen uudelleen nauhalta. Tarjan iloksi jotkut (lähinnä tytöt ;)) myös näin tekevät :)

Jonakin kouluttajakoulutuksen lähipäivänä meiltä kyseltiin, että eivätkö opiskelijamme käytä väärin nauhoituksia. Eli jos eivät vaan viitsi tulla jonakin päivänä oppitunnille, niin katsovat sen tunnin nauhalta. Onneksemme tätä ongelmaa ei ainakaan toistaiseksi ole ollut. Meillä on niin pieni lukio ja opiskelijat todella mukavia ja avoimia, että tällaisesta "vilunkipelistä" jäisi heti kiinni. Opiskelijat tietävät kyllä, että siihen loppuisi tuntien nauhoittaminen...

Tänä lukuvuonna olemme myös saaneet kieltenopettajat tuotantoluokkaan!!! Venäjän opettaja nauhoitti ensimmäisen jakson aikana tuntejaan, koska joillakin opiskelijoilla meni tunnit päällekkäin. Ja kun olimme olleet edellisenä keväänä Outokummussa kouluttamassa opettajia, niin huomasimme, että dokumenttikameralla saa tarkkaa, hyvää kuvaa luokasta ja äänet tallentuvat erinomaisesti nauhalle. Hoksasimme, että tuotantoluokkaa kannattaa ehdottomasti käyttää suullisen kielitaidon kokeisiin! Satu markkinoi idean koulumme kieltenopettajille ja vierikoulutti heidät asiaan.

Tuotantoluokan antaman mahdollisuuden ansiosta opettaja voi keskittyä seuraamaan keskustelua ilman, että täytyy tehdä koko ajan muistiinpanoja. Ja etukäteen ei tarvitse kaivella videokameraa kaappien kätköistä, etsiä muistikorttia ja jalustaa tai ladata akkua. Tuotantoluokan käyttö onnistuu pienellä virityksellä. Opettaja pystyy parhaassa vireystilassa, vaikka yöpuvussa keskellä yötä, arvostelemaan keskustelut. Ja myös kollega voi tarvittaessa katsoa haluamaansa aikaan missä vaan nauhoitukset. Enää toisen arvioitsijan ei tarvitse tulla paikanpäälle. Pitkän saksan ja ruotsin suullisen kielitaidon kokeet on jo nauhoitettu tuotantoluokassa ja opettajat ovat kiitelleet tästä mahdollisuudesta, jota eivät olisi kuulemma itse tajunneet.

Olemme tähän mennessä pelkästään vierikouluttaneet opettajia tuotantoluokan käyttöön. Olemme tehneet heille valmiiksi kursseille profiilit, joissa on selkeästi nimetyt shotit valmiina. Myöskin ISOarkistoon olemme tehneet valmiit kansiot salasanoineen. Lisäksi olemme kirjoittaneet A4-kokoisen yksinkertaistetun ohjeistuksen, jossa kohta kohdalta käydään läpi asiat, mitä täytyy tehdä, kun aloittaa/lopettaa nauhoituksen. Tähän asti muiden opettajien nauhoituksia on ollut sen verran vähän, että olemme käytännössä myös siirtäneet tallenteet ISOarkistoon opettajien puolesta.

Marraskuussa pidimme oman koulumme opettajille koulutuksen Moodlesta. Kaikilla oli kokemusta valmiiden kurssipohjien käytöstä. Nyt loimme kaikille opettajille tyhjän kurssipohjan yhteen omaan oppiaineeseen. Opetimme perusasiat kurssin teosta ja mm. kuvan ja videon liittämisen. Ajattelimme, että helppo tapa aloittaa nauhoittaminen, olisi jonkun pienen "tietoiskun" nauhoittaminen ja siirtäminen omalle Moodle-kurssille. Opettajat voisivat tehdä kurssistaan esimerkiksi kertauskurssin ensin omaan käyttöönsä ja jossain vaiheessa ottaa sitten opiskelijoita kurssilleen.

Tammikuussa on toinen osa koulutuksestamme, jolloin opetamme tuotantoluokan käyttöä. Tavoitteenamme on tehdä sen koulutuksen jälkeen itsestämme "tarpeettomia". Opettajat saavat näistä meidän koulutuspaketeistamme VESOn, eli kunta suhtautuu tällä tavalla kannustavasti ISOverstaan tuomiin mahdollisuuksiin. Yleisestikin on nähty, että tuotantoluokalle on kysyntää, joten toiveissa on saada toinen tuotantoluokka koulullemme.


Tulevaisuuden näkymiä keväälle 2011


Kouluttajakoulutuksen seurauksena Pogostan yläkoulun (Ilomantsi) rehtori on lähestynyt meitä Moodle-koulutuksen puitteissa. Päivämäärää ei ole lyöty lukkoon. Alustavasti on myös sovittu tuotantoluokan koulutuksesta Kiteen lukiolla pienelle ydinporukalle. Eli tästä se lähtee...

Kouluttajina tulemme tietysti ”vähän kalliimmaksi”, koska liikumme yhdessä. Jos haluaa toisen, saa myös toisen. :) Koska opetamme tietotekniikkaa yhdessä opiskelijoillemme, on ollut luontevaa jatkaa yhdessä myös kouluttajina. Olemme huomanneet, että on pelkästään etua, että kouluttajia on kaksi – sekä itselle että viimekädessä myös koulutettaville. Kaksi päätä muistaa enemmän kuin yksi, neljä kättä tekee enemmän kuin kaksi ja kaksi jalkaparia juoksee sukkelammin kuin yksi.Satu Lappalainen (ma, fy, at) ja Tarja Ritola (ma, at)

Ilomantsin lukio

www.ilomantsi.fi/lukio

040-1043152